CHRISTUS St. Vincent Regional Medical Center adds EYP-designed wing of 36 high-tech, patient-centered private rooms

Waiting area

Individual patient rooms measuring 280 square feet, larger the hospital’s current rooms which average 240 square feet, provide ample space for visiting families including a sofa bed for overnight stays. The facility features latest technology giving clinical staff the support they require at the nursing stations and at the patient bedside.

Individual patient rooms measure 280 square feet providing ample space for visiting families including a sofa bed for overnight stays.

CHRISTUS St. Vincent has welcomed the first patients to the Frost Pavilion, its new wing with 36 state-of-the-art private rooms, each designed to function as an integrated and sophisticated healing environment – an environment that maximizes patient safety, comfort and well-being.

In 2014, CHRISTUS St. Vincent asked Santa Fe what it wanted most from its hospital. The resounding response was “private rooms.” The two-story Frost Pavilion adds 63,00 square feet of space including the now open medical/surgical bed floor and another bed floor reserved for future build-out, a double height lobby with ancillary spaces that connects to the existing nursing units and the outpatient lobby.

“It is most rewarding to see the new wing open to the community — the design truly reflects the desires of the community for more individualized, private care,” said Mark Vaughn, AIA, FACHA, who led the EYP team from the earliest planning stages.

Waiting area

Interior areas, such as this waiting room, feature warm colors and natural materials.

Patrick Carrier, president and CEO of CHRISTUS St. Vincent, said it’s not just about family comfort and privacy. Single rooms, he said, have helped to reduce hospital infection rates around the United States and are conducive to better overall care. One patient per room makes it easier for nurses and other medical staff to come and go with less inconvenience, and it is better for doctors who need to have private conversations with patients and their family members.

The EYP team worked closely with hospital staff to explore both clinical requirements and aesthetic preferences as they began to develop the design. Inviting, high-tech, patient-centered, timeless and healing were the keywords that informed decisions from scale and form to color, materials and furnishings.

The new front

The wing creates a new front entrance with a cantilevered canopy and palette reflecting Santa Fe.

Intensive design dialogue informed the design of the new facility, which creates a new front door to the existing hospital with a cantilevered entry canopy, and reflects its high desert context with a Santa Fe palette and the use of stucco and stone. The interiors extend the local references with warm colors and natural materials, including the beamed ceiling in the light-filled lobby. Views to the nearby mountains are available throughout the facility, waiting areas are open and airy and the walls are lined with 67 vibrant works by recognized New Mexican artists.

Individual patient rooms measuring 280 square feet — larger than the hospital’s current rooms which average 240 square feet — provide ample space for visiting families including a sofa bed for overnight stays. The facility also features the latest technology giving clinical staff the support they require at the nursing stations and at the patient bedside.

The next phase of the project includes the conversion of all adult patient rooms from semi-private to private in the four existing nursing units, which will be upgraded to match the interior finishes in the new building. The project is scheduled for completion in 2018.

 

Subscribe